eitje erbij

waarvoor dient het ei in mijn gebak?

Het wonderbaarlijke ei

zonder ei is de bakker niet blij. In de keuken van de thuisbakker is het ei meer dan een simpel ontbijt item. Het is een onmisbaar ingrediënt met magische eigenschappen die gebak transformeren tot pure perfectie. De unieke structuur, bindende kracht en rijzende kracht maken eieren de held van talloze bakcreaties. Ik neem je mee op ontdekkingstocht door de fascinerende wereld van eieren en leer je alles over soorten, kenmerken en de onweerstaanbare rol die ze spelen in jouw bakavonturen.


De kracht van eieren Wat zijn ze en wat doen ze

Eieren zijn het product van een kip. De dooier, het wit en de schaal vormen samen een voedingsrijk geheel. De unieke eigenschappen van eieren maken ze onmisbaar in de bakkerij:

 • Structuur: Eieren zorgen voor structuur in gebak. Het eiwit bindt ingrediënten en zorgt voor een stevige, elastische textuur.
 • Rijzen: Eieren zorgen ervoor dat gebak rijst. Het eiwit en de dooier bevatten luchtbellen die tijdens het bakken uitzetten, waardoor cakes, brood en koekjes luchtig en volumineus worden.
 • Bindmiddel: Eieren binden ingrediënten in gebak. Het eiwit zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft, waardoor je een homogeen en stevig beslag krijgt.
 • Smaak: Eieren voegen een subtiele, neutrale smaak toe aan gebak die de andere ingrediënten perfect aanvult.
 • Kleur: Eieren zorgen voor de kenmerkende gele kleur in gebak.


Eiersoorten kan je ook wat anders dan een kippen ei gebruiken

Niet alle eieren zijn gelijk! Er zijn verschillende soorten eieren, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Ik gebruik zelf altijd gewoon kippeneieren uiteraard, maar toen ik bezig was dit stukje te schrijven werd mijn nieuwsgierigheid toch gewekt. alles wat ik over de andere eieren heb gevonden heb ik dus niet zelf getest en is dus op basis van google, mocht je nou ooit eens iets bakken van een struisvogel ei laat me dat dan alsjeblieft even weten via instagram!

 • Kippeneieren: De meest gebruikte eieren uiteraard. Verkrijgbaar in diverse kleuren (wit, bruin) en maten (klein, medium en groot).
 • Eenden eieren: Groter dan kippeneieren en hebben een dikkere schaal. De dooier is rijker van kleur en smaak.
 • Ganzeneieren: Nog groter dan eenden eieren met een nog dikkere schaal. De dooier is zeer rijk en romig.
 • kwarteleieren: Klein en met een gevlekte schaal. Hebben een intense smaak.
 • Struisvogeleieren: De grootste eetbare eieren ter wereld. Eén struisvogelei is gelijk aan 20-25 kippeneieren!


Eierkracht ontketenen Tips voor perfectie

Met de juiste eieren in huis ben je klaar om te bakken! Maar er zijn nog wat extra tips om het maximale uit jouw eieren te halen:

 • Gebruik eieren op kamertemperatuur: Koude eieren kunnen klonten in je beslag veroorzaken.
 • Scheid eiwit en dooier voorzichtig: Gebruik hiervoor een eiwitscheider of een lege eierschaal. (of koop ze gewoon in de winkel voor-gescheiden uit pak)
 • Klop eiwitten stijf: Dit zorgt voor extra luchtig gebak. Voeg een snufje zout toe voor een stabieler schuim.
 • Bewaar eieren op een koele, droge plaats: Zo blijven ze langer vers.


Eieren De onmisbare metgezel voor bakliefhebbers

Eieren zijn meer dan een ingrediënt. Het zijn de basis voor talloze heerlijke creaties, een bron van rijzende kracht en een onmisbaar bindmiddel in de keuken. Met de kennis over eiersoorten, eigenschappen en handige tips ben je klaar om te experimenteren en jouw bakkunsten naar een hoger niveau te tillen. Dus waar wacht je nog op? Pak je beslagkom, haal de eieren uit de koelkast en laat je creativiteit de vrije loop!

heb jij je struisvogel eieren al besteld of toch maar gewoon kippen eieren, laat een reactie hieronder achter als je wat hebt opgestoken of nog wat mist.


wil je nog meer tips & tricks kijk dan ook zeker even naar onze blog.


lieve zoete groet,

Anke.

De andere big 4: suiker, boter, bloem.

Reactie plaatsen
Masterclass video taart maken

Masterclass taart maken

leer een taart maken

bak cursus - het zoete recept voor bakplezier

Bak cursus - het zoete recept voor bakplezier

leer van a tot z om te bakken